BLOG | Van het gas af? Uitdagingen en Kansen voor VvE's!

Geplaatst op 28 augustus 2024 | Laatste update 30 augustus 2024

Nederland werkt hard aan een toekomst zonder aardgas. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) betekent dit dat zij op zoek moeten naar alternatieven, zoals warmtenetten. Hoewel deze netten een schone en efficiënte oplossing bieden, komen er bij deze transitie uitdagingen kijken, met name rondom de timing van de overstap en de financiële consequenties.

Wat is een Warmtenet?

Een warmtenet is een manier voor collectieve verwarming van woningen. In Rotterdam hebben we nu vooral stadsverwarming, een netwerk van ondergrondse leidingen dat warm water levert aan gebouwen. Deze warmte voor een warmtenet kan afkomstig zijn uit duurzame bronnen zoals bodemenergie, geothermie of restwarmte van industrie. Maar kan kan ook juist lagere temperatuur bron zijn die je zelf met een booster in de woning of voor de VvE verder op warmte brengt en die ook je woning kan koelen (warmte-koude net). Hoe bereid je hier als VvE op voor?

Uitdagingen voor VvE’s en mogelijke oplossingen

Veel eigenaren van appartementen worstelen met de vraag wanneer zij de overstap moeten maken. Wat doe je als de cv-ketel van het gebouw dringend aan vervanging toe is, terwijl onduidelijk blijft wanneer de aansluiting op het warmtenet zal plaatsvinden? Investeren in een nieuwe cv-ketel kan een forse financiële last betekenen, vooral als deze investering al snel achterhaald is door de overgang naar het warmtenet. Uitstel is vaak geen optie, want het appartement moet verwarmd blijven. Welke oplossingen zijn er voor dit probleem?

  • Het huren van een cv-ketel of het installeren van een hybride systeem dat deels op gas en deels op elektriciteit werkt, kan een tijdelijke oplossing bieden. Dit kan de kosten spreiden en biedt flexibiliteit wanneer het gebouw klaar is voor de overstap.
  • De VvE kan overwegen om een fonds op te zetten waarmee de overgangskosten worden gespreid. Dit voorkomt dat individuele eigenaren volledig opdraaien voor onverwachte kosten.
  • De VvE kan in overleg treden met gemeenten en netwerkbeheerders om tijdlijnen te bespreken en mogelijke financiële ondersteuning of subsidies aan te vragen.

Kanttekeningen bij de oplossingen

Overleg met gemeente en netwerkbeheerders is altijd goed, maar is geen oplossing als de cv-ketel nog vandaag moet worden ontvangen. Gemeenschappelijk financieren zal leiden tot discussie onder de eigenaren, zeker als iedereen moet bijdragen aan de vervanging van een ketel die niet door iedereen even hard nodig is. Ook een hybride systeem is geen goedkope oplossing en de kosten hiervan kunnen vergelijkbaar zijn met de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.

Een Persoonlijke Ervaring

Enkele maanden geleden moest ik mijn cv-ketel vervangen omdat deze het had begeven. Na online onderzoek en het opvragen van offertes kwam ik uit bij de Consumentenbond, die zowel koop- als huurvarianten aanbiedt. Als mijn appartement op termijn van het gas afgaat, kan ik de gehuurde ketel eenvoudig teruggeven. Financieel gezien bleek dit ook aantrekkelijk, ook bij de koopvariant. Inmiddels verwarm ik mijn woning sinds twee maanden met een gehuurde cv-ketel, en dat bevalt uitstekend.

Huur met een contractuele mogelijkheid om de gehuurde ketel terug te geven als de woning is mogelijk, maar VvE’s moeter hier wel extra alert op zijn dat dit ook een optie is op basis van de huurafspraken.

John Greijmans 

Rotterdam, augustus 2024

Vragen, tips en aanvullingen