In Rotterdam zijn ongeveer 30.000 woningen gebouwd op grond die door de gemeente is uitgegeven in erfpacht. De uitgegeven grond blijft van de gemeente, maar de eigenaar mag er gebruik van maken voor het bouwen van bijvoorbeeld woningen. Erfpacht is in het leven geroepen om als gemeente grip te kunnen blijven houden op de ontwikkelingen én om koopwoningen toegankelijk te maken voor de middengroepen.
Voor dat gebruik is een erfpachtcontract afgesloten met een looptijd van 50 of 75 jaar. Per kwartaal betaal je daar een canon voor. Die canon kan je ook afkopen door een bedrag ineens te betalen. Binnenkort lopen een aantal contracten van 50 jaar af, ook voor woningen in een VvE verband. Wat gaat er dan gebeuren?
In de pers lezen we dat eigenaren zeer bezorgd zijn over het afsluiten van het nieuwe contract. Waarop is de nieuwe canon gebaseerd? Wat gaat het afkopen van weer een periode kosten en kan je daarvoor een hypotheek opnemen? Wat is en redelijke canon en een redelijke afkoopsom? Wat is je positie als eigenaar? Is hier een rol weggelegd voor de VvE of moeten eigenaren hun eigen boontjes doppen? Wie kan jou adviseren over het aanbod van de gemeente en is hier beroep op mogelijk?
Maar je kan je ook afvragen of de grond na 50 jaar niet al lang is betaald en dat je daarom de grond nu in eigendom mag hebben. Of dat hier wellicht sprake is van een nieuw verdienmodel voor de gemeente ofwel dat dit een geweldige melkkoe voor de gemeente is?
Allemaal vragen die wij als Netwerk ook hebben en waar we de komende tijd antwoorden op willen vinden. Met als doel een debatavond te organiseren over dit thema. Een debatavond met deskundigen en belanghebbers. We hebben al een datum vastgelegd: woensdag 4 december. Zet die datum nu in je agenda.
Je kan nu al meedoen met de voorbereiding van het debat. Door je aan te melden voor de whattsapp-groep Erfpacht via info@vvenetwerkrotterdam.nl of kijk op www,vvenetwerkrotterdam.nl
Adri van Grinsven, bestuurslid VvE Netwerk Rotterdam.