Impressie bijeenkomst over verduurzaming en welstand voor VvE’s

Geplaatst op 05 december 2022 | Laatste update 09 december 2022

Dinsdagavond 29 november organiseerde het VvE Netwerk Rotterdam een bijeenkomst voor welstand en verduurzaming. 

De bijeenkomst begon met een inleiding van Joep Klabbers, architect-medewerker van het secretariaat van de Commissie voor Welstand en Monumenten Rotterdam (deze commissie heet binnenkort de Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam). De hoofdboodschap van deze presentatie was kort samengevat: als je wat aan de buitenkant verandert, met name aan de kozijnen en de gevel, heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Ook als je VvE geen monument is of beschermd stadsgezicht. Er kan veel, maar het moet wel passen in de omgeving en voldoen aan het welstandsbeleid. Hoe eerder in het traject je uitzoekt wat kan en wat niet hoe beter.  Daarvoor kan je de volgende stappen zetten:

  • Doe de zelftoets
  • Heb je als VvE een omgevingsvergunning nodig, of weet je het niet zeker? Neem bij vragen over wat je wel of niet kan aanpassen en hoe contact op: bwt-monumenten@rotterdam.nl. De medewerkers van het secretariaat van de commissie kunnen meedenken met oplossingen. 

Architect Ineke Hulshof liet vervolgens een aantal VvE-complexen zien die zijn verduurzaamd (Wallisblok in Spangen, Looiershof en VOC-gebouw in Delfshaven, Specerijhof in Kralingen). Een aantal van deze complexen is een monument. Doordat architect en  verduurzamingsdeskundigen vanaf het begin meedenken met de eigenaren werden er innovatieve oplossingen bedacht. Een voorbeeld is dat bij het herstel van de fundering van een monument het verwarmingssysteem is meegenomen. Een ander voorbeeld zijn ramen die beter werden geïsoleerd met voorzetramen, waarbij de luchtstromen tussen de ramen zo zijn gereguleerd dat dit voor meer warmte zorgt. De commissie welstand was vanaf het begin betrokken bij alle trajecten. Op de vraag of dat niet heel duur is was het antwoord dat verduurzamen duur is. Verduurzamen binnen de regels van welstand hoeft niet duurder te zijn: een architect en/of adviseur dienen zichzelf terug te verdienen door slimme oplossingen. Ook optoppen (een of twee woonlagen op een bestaand gebouw zetten) kan een optie zijn om de kosten van de verduurzaming te financieren (bij erfpacht moeten daarover afspraken worden gemaakt met de gemeente).

Meer weten? De presentaties zijn voor deelnemers van het netwerk te vinden op het besloten deel van de website

Vragen, tips en aanvullingen