Op bezoek bij de VvE Everaertstraat 1 - 125 (oneven nummers)/ Gillis Huppestraat 1 - 33 (oneven nummers)

Geplaatst op 24 januari 2022 | Laatste update 24 januari 2022

Begin dit jaar ging VvE Netwerk Rotterdam op bezoek bij de VvE Everaertstraat. De Everaertstraat ligt in het Lage Land, Alexanderpolder. De Alexanderpolder is aangewezen als pilotgebied voor aardgasvrij. De woningen van de VvE Everaertstraat zijn uit de jaren ’70 en hebben blokverwarming. De CV-ketels voor deze verwarming moeten dringend vervangen worden. Dit brengt de nodige vragen mee voor deze VvE. Elma van de Mortel van VvE Netwerk Rotterdam sprak hierover met Tineke Mark (voorzitter VvE Everaertstraat). 

Hoe zit de VvE in elkaar?
Voorzitter van de VvE Everaertstraat: De VvE bestaat uit 63 woningen (Everaertstraat) en 17 garageboxen (Gillis Huppestraat). Er is een bestuur van drie personen en een technische commissie. Ik vind het leuk in het bestuur te zitten. De sfeer is goed en dynamisch. We doen veel zelf. Ik regel bijvoorbeeld veel. Dit bestuur is er drie jaar. De andere eigenaren hebben aangegeven tevreden te zijn. Op de ALV is een goede opkomst. De laatste jaren met Corona was het natuurlijk anders, maar ook op de meest recente ALV in november was er een goede opkomst. Veel mensen zijn aanwezig én ze denken mee. Meestal stemt iedereen mee, maar we volgen dan ook het MJOP.
De VvE-bijdrage is best hoog, zo’n € 250 per maand zonder de stookkosten. De hoge bijdrage komt door de hoge onderhoudskosten. Het gebouw is uit 1973 dat brengt het nodige onderhoud met zich mee.

Het gebouw ligt in een wijk die aangewezen is als pilotwijk aardgasvrij. Wat betekent dat voor de VvE?
Voorzitter van de VvE Everaertstraat: Ons gebouw wordt verwarmd door blokverwarming. Onze ketels zijn 21 jaar oud en moeten dringend worden vervangen. Dat kost al snel iets van € 100.000. Als wij over bijvoorbeeld vijf jaar over moeten naar stadsverwarming, is dat een enorme kostenposten. Dan zou je de ketels over vijf jaar moeten afschrijven. Dat is natuurlijk zonde van zo’n investering. Daarom zijn we aan het kijken of we nu over kunnen stappen naar de stadsverwarming. Dat is ingewikkeld, omdat het de vraag is wie welke kosten betaalt. Wij vinden het logisch dat wij de kosten betalen in onze straat, naar ons gebouw, maar leidingen over andere straten vinden wij geen kosten voor ons. In de toekomst zullen immers meer appartementen, woningen en bedrijven in die andere straten worden aangesloten op de stadsverwarming. En bovendien kunnen wij dat helemaal niet betalen. Het is een lastige puzzel om uit te komen met Eneco. De gemeente blijft daarbij aan de zijlijn met ons meedenken. 

Zijn er geen alternatieven voor de stadsverwarming? 
Voorzitter van de VvE Everaertstraat: Wij zijn twee jaar geleden met dit traject voor de verwarming en mogelijke verduurzaming begonnen. We hebben een bedrijf onderzoek laten doen naar de mogelijkheden voor ons complex. Dat bleek niet eenvoudig. Elektrische ketels die een gebouw van deze grootte kunnen verwarmen zijn er niet. Er zijn wel warmtepompen waarmee we de woningen kunnen verwarmen. Die pomp is er dan voor het hele gebouw. Daarnaast moet iedere woning dan een unit krijgen en moeten de leidingen aangepast. Dat is heel duur. Daarom is dat geen mogelijkheid voor ons. De leidingen en het hele stelsel in ons gebouw zijn nog goed.  Met de stadsverwarming kan het huidige leidingennetwerk gebruikt blijven worden. De appartementen hoeven dan niet aangepast te worden. Dat is een groot voordeel. In het onderzoek dat we hebben laten doen hebben we ook gekeken naar de mogelijkheden voor isolatie. Het belangrijkste voor ons is nieuw glas. Ons glas komt uit 1985. Toen is er dubbel glas ingezet. We sparen nu om het glas over tien jaar te vervangen. Het kost namelijk € 200.000 om het glas te vervangen. De gevel isoleren heeft geen zin. Dat heeft het bureau uitgerekend. We hebben te weinig gevel om er voordeel uit te halen om de gevel te isoleren. 

Wat zou het voor jullie gemakkelijker maken?
Voorzitter van de VvE Everaertstraat: wij willen graag de krachten bundelen met andere VvE’s in onze buurt bij het vervangen van CV-ketels voor blokverwarming en/of om over te gaan op stadsverwarming. We werken al samen met de Helga zorgflat, deze ligt aan de overkant van onze straat, en het Jacob van Campenplein. Er zijn meer VvE’s in het Lage Land. Wij zijn benieuwd of er VvE’s zijn die blokverwarming hebben die vervangen moet en/of VvE’s die al (net) op de stadsverwarmingen zijn aangesloten.

Oproepwelke VvE’s in het Lage Land heeft blokverwarming en moet de CV-ketels vervangen? En/of welke VvE’s zijn (net) aangesloten op de stadsverwarming? Zijn er VvE’s ergens anders in Rotterdam die relevante informatie hebben? Geef het aan ons door: info@vvenetwerkrotterdam.nl. Wij geven het door aan de VvE Everaertstraat en/of brengen jullie met elkaar in contact. Uiteraard kunnen jullie elkaar ook benaderen via het deelnemersportaal (als je al lid bent).

Vragen, tips en aanvullingen